Voor iedere troy ounce goud in de Comex circuleren 79 claims. Lees er alles over en ben goed geïnformeerd. 
Email not displaying correctly?
View it in your browser.
Argentor Essayeurs logo Follow on Twitter Friend of Facebook

Voor iedere troy ounce goud in de Comex circuleren 79 claims 

Terwijl de goudprijs daalt neemt het aantal claims op iedere troy ounce goud in de COMEX juist toe. De hoeveelheid goud die op papier circuleert op deze markt is inmiddels al bijna 79x zo groot als de onderliggende voorraad, de ‘Registered Inventory’. 

De toename in het aantal claims op hetzelfde goud binnen de Comex is niet het gevolg van een groeiende vraag naar goud, want het aantal openstaande contracten bleef de afgelopen maanden vrij stabiel. Wat wel veranderde was de Comex goudvoorraad waar de handelaren uit kunnen putten. De volgende grafiek op Jesse's Café Américain laat dat goed zien. 


Voor elke troy ounce fysiek goud circuleren inmiddels 79 claims (Bron: Jesse's Café Américain) 

Steeds minder goud op de Comex 

In april was die voorraad nog bijna 3 miljoen troy ounce, maar door de prijsdaling hebben steeds meer partijen het fysieke goud opgevraagd en laten uitleveren. Op het moment van schrijven ligt er nog maar 490.000 troy ounce goud in de kluizen van de bullion banks die het Comex goud beheren, ruim 80% minder dan in april van dit jaar. De dalende goudprijs onttrekt dus niet alleen fysiek goud aan ETF’s zoals het GLD, maar ook aan de Comex. 

De fysieke basis waar alle afgeleide producten van goud hun waarde aan ontlenen wordt, buiten het zicht van het grote publiek, steeds verder uitgehold. De belofte op goud wordt steeds minder geloofwaardig, maar dat weerhoudt handelaren er niet van om deel te nemen aan deze papieren goudhandel. Hoe komt dat? Handelaren die op de Comex posities in goud innemen doen dat vrijwel nooit om fysiek edelmetaal te bemachtigen. Zo wordt slechts een fractie van alle claims op goud daadwerkelijk fysiek opgevraagd en wordt een klein deel daarvan ook werkelijk aan de Comex onttrokken. 


Sinds april is meer dan 80% van het fysieke goud weggehaald uit de Comex Registered Inventory (Bron: Jesse's Café Américain) 

Prijsrisico afdekken 

Het papiergoud dient vooral als een hedging instrument, waarmee handelaren het prijsrisico van een fysieke goudpositie kunnen afdekken. Door de volatiliteit van de goudprijs is het voor handelaren te risicovol om een positie in fysiek goud niet af te dekken, want bij een prijsstijging of daling kunnen ze zomaar hun winst verspelen. Dat is dezelfde reden waarom er zoveel termijncontracten verhandeld worden voor grondstoffen. Als het om grote bedragen gaat is er behoefte om prijsrisico af te dekken.

Op de Comex maken handelaren in feite afspraken over toekomstige prijzen. Als we de lange-termijn grafiek erbij pakken zien we dat de Registered Inventory op de Comex wel vaker zo klein is geweest. Toch is de verhouding tussen het aantal beloftes op goud en het onderliggende voorraad fysiek goud nog niet eerder zo scheef geweest als nu. 


Historische grafiek van de Comex Registered Inventory en de goudprijs (Bron: Jesse's Café Américain) 

Actiedagen:

Maple Leaf munten
Gewicht: 31,1 gram
Premie: van 4% naar 3,7%

 

Copyright ©  Alle rechten gereserveerd.
Argentor Essayeurs bvba
Lange Herentalsestraat 52
BE - 2018 Antwerpen
Tel.: +32 3 232 31 99
BTW: BE 0431.852.314
IBAN: BE28 7310 3181 0820
BIC: KREDBEBB
E-mail: info@argentorshop.be