Reflectie: De goudmarkt van 2013 versus 1980. We zetten alles op een rijtje. Wat zijn de verschillen? Wat komt overeen?
Email not displaying correctly?
View it in your browser.
Argentor Essayeurs logo Follow on Twitter Friend of Facebook

Reflectie: De goudmarkt van 2013 versus 1980 

Is de goudmarkt van 2013 fundamenteel anders dan die van 1980? Nu de goudprijs daalt wordt die vraag weer regelmatig gesteld. Wat zijn de overeenkomsten tussen beide periodes? En in welk opzicht is de situatie anders dan toen? Oftewel: Hoe reageren de pro en contra goudfracties in 1980 en 2011 na een goudprijs stijging tijdens de volgende twee periodes: 

  •  Periode I: 1965-1971-1980 
  • Periode II: 1999-2001 t/m 2011

Periode I (1965-1971-1980) 

Goud- vs Dollarprijs

De maatregelen van Volcker, toenmalig voorzitter van de Fed, hebben destijds de dollar gered. De petrodollar werd niet onderuit geslagen. Het dollarsysteem & regime bewees opnieuw z’n wereld-superioriteit en moest daarna ook – koste wat kost – behouden blijven. In 1980 begonnen de beurzen aan hun 20 jaar opgang en ging de goudprijs onderuit. 

In 1987 kregen de beurzen een kortstondige inzinking. Op dat moment werd Greenspan ingeroepen als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. De monetaire stimulering ging sindsdien een versnelling hoger. De beurzen stegen opnieuw verder door en goud daalde af in de verdomhoek tot in 1999/2001. 

De aangehouden gratis geld maatregelen duwden de positieve goudreflex in de vergeetput. Wie heeft er nu goud nodig als er gratis geld ter beschikking gesteld wordt. De positieve goudreflex stierf dus een pijnlijke schijndood nu dat het $ Internationaal Monetair Financieel Systeem ($IMFS) gered was. Bernanke (& Yellen) zetten deze dynamiek van $-redding nu gewoon verder. 

Periode II (1999-2001 t/m 2011) 

Deze periode tekent de geboorte van ECB/EMU/€ en de opkomst van China. Opnieuw een periode waar de wereld-superioriteit van de dollar in het gedrang komt. Opnieuw een goudprijs stijging (positieve reflex) maar dan met véél minder media tamtam dan in de vorige periode. Deze goudprijs stijging is *anders*! De bescherming van de dollar door kwantitatieve verruimingsmaatregelen van de Federal Reserve is nu van een totaal andere aard dan tijdens de Volcker periode. 

De dollar uitdaging ligt nu ook anders door de opkomst van de € en China dat voor 1980 niet speelde. De beurzen houden zich taai… De dollar blijft mooi rond z’n dollarindex maginot van 80, de monetaire expansie (gratis geld) heeft een relatief pauze moment vanaf 2011 en de sociale gevolgen van de stagflatie-economie zijn voorlopig nog beheersbaar… De 12 jaar goudprijs stijging (positieve reflex) wordt dan bruusk afgebroken in 2011, zonder gebruik te maken van Volcker-FED maatregelen. We hebben nu gecontroleerde elektronische goudprijzing die eerder nog niet bestond. 

Logisch dat de overgrote meerderheid nu opnieuw een 1980 negatieve goudreflex vertoont en goud weer in de vergeetput wil duwen. Niet in het minst omdat de goed presterende financiële industrie het falende economische systeem (en $IMFS) voorlopig nog flink kan blijven ondersteunen. Er crasht voorlopig nog niets, omdat er ook nog geen sanerende crash maatregelen aangewend worden. De euro is gered en de dollar moet blijkbaar nog niet (niet meer) gered worden met radicale Volcker-FED ingrepen. 

De ergste crisis stormen zouden nu voorbij zijn en we zouden nu dan aan het stabiliseren zijn. Het ontgaat de Westerling evenwel hoe, direct & indirect, totaal afhankelijk, we allemaal geworden zijn van het gratis schuldgeld. Uw spaarpot of vermogen, uw ganse toekomst, ligt in de willekeur van de woekerende financiële industrie (pensioen & verzekeringsfondsen, bankwezen, enzovoort). 

Maar wat zien we NU met de goudhandel gebeuren, na 2011? Zurich, Dubai, Hong Kong, Singapore en Shanghai herleven als goudmetaal transit regio’s. Er wordt daar nu crescendo goud verhandeld. Niet enkel meer omdat de goudprijs aanhoudend stijgt, maar ook terwijl de goudprijs flink daalt!!!

Systeemcrisis 

We moeten nu niet meer enkel de dollar of euro (-regimes) redden, maar wel gans het Westers economische systeem!!! En dat is nu precies wat ze in het Oosten maar al te goed begrepen hebben. En juist daarom groeit er die nieuwe positieve goudreflex. Eerst in het welvarend opkomende Oosten, om daarna ook in het Westen terug komen aan te waaien.

Ook de globale valuta oorlog gaat de Westerse economie niet duurzaam kunnen doen herleven. Er is geen hard currency toekomst meer om in te gaan schuilen. Zeker niet met een rente die op nul procent staat en die lang nabij de nul zal blijven hangen. 

En wat met de beurzen euforie van 1980 tot 20xx? Kan die vorm van kunstmatige stabilisering nog lang standhouden, als de IMF-maatregelen de beursvermogens zwaarder gaat belasten met allerlei variabelen aan bail-ins!? Is dit van aard om de nieuwe positieve goudmetaal reflex te doen ophouden!? 

‘Crash up’ 

Het duurde 27 jaar alvorens de goudprijs z’n 1980-top overschreed in december 2007 ($800/oz). Voor zilver was het 31 jaar (~$50) en olie deed er 24 jaar over ($40). Wil dit nu zeggen dat de nieuwe toppen (post 1980) voor goud, zilver en olie reeds gezet zijn!? NEEN, helemaal niet!!! De recente € rente-daling was zo maar eens eventjes een *halvering* !!! Er ligt nog een massa nieuwe toppen voor ons. De kans dat we weldra in een CRASH-UP tijdperk komen, lijkt hoogst waarschijnlijk. Hoe contra intuïtief dit ook maar weer mag lijken. 

Copyright ©  Alle rechten gereserveerd.
Argentor Essayeurs bvba
Lange Herentalsestraat 52
BE - 2018 Antwerpen
Tel.: +32 3 232 31 99
BTW: BE 0431.852.314
IBAN: BE28 7310 3181 0820
BIC: KREDBEBB
E-mail: info@argentorshop.be