De goudprijs in euro’s is vandaag gezakt naar het laagste niveau in 3,5 jaar tijd.

Email not displaying correctly?
View it in your browser.
Argentor Essayeurs logo Follow on Twitter Friend of Facebook

Goudprijs zakt naar laagste niveau in jaren

Frank Knopers 2 december 2013 Goud en Zilvermarkt  

De goudprijs in euro’s is vandaag gezakt naar het laagste niveau in 3,5 jaar tijd. De koers dook zelfs even onder de €900 per troy ounce, een prijs die we sinds mei 2010 niet meer gezien hebben. De prijs van zilver maakte vandaag ook een duikeling en staat op het moment van schrijven 3,5% lager dan de slotkoers van afgelopen vrijdag op €454,68 per kilogram. Voor zilver is dat het laagste prijsniveau sinds augustus 2010.

Wie enkele jaren geleden in goud is gestapt heeft het momenteel zwaar te verduren. De fundamentals zijn dan wel niet verandert, de prijzen van zowel goud als zilver zitten dit jaar onafgebroken in een dalende lijn. Deze trend gaat gepaard met grote verkopen van goud uit ETF's en een forse stijging van het aantal aankopen door landen zoals China en India. Goudprijs zakt naar laagste niveau sinds mei 2010

Zilverprijs naar laagste niveau sinds augustus 2010

De fundamentals zijn niet gewijzigd
De prijsdaling van goud en zilver is een ongebruikelijk fenomeen, gezien de lange bull market die al in 2002 begonnen is. De laatste jaren werd de belangstelling voor goud alleen maar groter, als gevolg van omvallende banken, een Europese schuldencrisis en het opschalen van monetaire stimulering door onder meer de Federal Reserve, de Bank of England en de Bank of Japan. Ook Zwitserland mengde zich in de valutaoorlog en begon net zo lang francs bij te drukken tot de wisselkoers met de euro weer op het gewenste niveau was gekomen. Zelfs de ECB heeft kleine hoeveelheden schuldpapier van probleemlanden op haar balans gezet, omdat er op dat moment nog geen noodfonds gereed was. De Europese schulden zijn gedurende de crisis alleen maar groter geworden. De situatie in landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Japan zijn niet veel beter.
 
Centrale banken als ‘lender of last resort’
Al die schulden zijn alleen te financieren met ondersteuning van centrale banken. Dat zien we terug aan hun groeiende balanstotaal. Het verleden heeft uitgewezen dat een schuldprobleem van deze omvang niet op een eenvoudige manier verholpen kan worden. Elke euro of dollar aan extra schuld levert steeds minder economische groei op, waardoor we op den duur tegen een schuldlimiet aan zullen lopen. Het is precies dat scenario waar men op anticipeert door fysiek edelmetaal te kopen.
 
Het is een scenario waarbij ofwel de schuld in reële termen weggestreept moet worden of de munt aan devaluatie toe is. Uit verschillende studies en onderzoeken is gebleken dat goud in dergelijke scenario’s bescherming kan bieden. Een dalende goudprijs zegt vandaag de dag voornamelijk iets over de staat van de papieren goudmarkt, waar claims op edelmetaal verhandeld worden. Ook zegt de daling van de goudprijs iets over het vertrouwen dat de massa heeft in een mogelijk economisch herstel. Als er maar hard en lang genoeg geroepen wordt dat het beter gaat met de economie, dan zijn er zeker mensen die daarin gaan geloven.
 
Studie
Wie met zijn of haar goud en zilver onder water staat moet zich de fundamentele vragen stellen. Hoe is het gesteld met ons geldsysteem? Is het een houdbaar systeem? Zo niet, waar zullen we uiteindelijk op vastlopen? En waarom komt goud steeds terug in historische artikelen, zoals de Wikileaks cables? En waarom kopen de Russen en de Chinezen de laatste jaren zoveel goud? En waarom gebruikte men vroeger over de hele wereld edelmetalen als geld? En worden al deze vraagstukken anders als de goudprijs vanaf het huidige niveau nog 20% zakt?
 
Het zijn dat soort vragen die naar onze mening belangrijk zijn, voordat men een positie in goud of zilver overweegt.

Hoeveel goud en dollars kochten centrale banken?
Uit cijfers, aangaande de aankopen van Amerikaanse staatsobligaties door het buitenland, valt op te maken dat met name de centrale banken van China en Japan dit jaar veel dollarreserves aan hun balans hebben toegevoegd, net als het Verenigd Koninkrijk en de banken in het Caribisch gebied. De olie-exporterende landen, Rusland, Hong Kong, Thailand en nog wat andere landen verkochten dit jaar juist staatsobligaties.
 
Het is inmiddels wel duidelijk dat de meeste landen niet meer zitten te wachten op nog meer dollarreserves (uitgezonderd landen als Venezuela en Iran) en hun valutarisico juist af willen dekken met andere activa, zoals goud. 
 
Centrale banken kiezen verschillende koers
De olie-exporterende landen (Venezuela, Ecuador, Bahrein, Iran, Iran, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Gabon, Libië en Nigeria) hebben in de periode vanaf 2000 tot nu naar verhouding ongeveer evenveel goud als Amerikaans schuldpapier verzameld. Waarschijnlijk is ook China hard op weg om meer goud tegenover alle verzamelde dollarreserves te plaatsen.
 
De meer bijzondere gevallen zijn Japan (kocht veel staatsobligaties, maar helemaal geen goud) en Europese landen als Zwitserland, Frankrijk, Nederland en Spanje (verkochten naar verhouding heel veel goud, terwijl ze tegelijkertijd steun gaven aan de dollar door meer Treasuries op de balans te plaatsen).

Perth Mint verkocht in november minder goud en zilver
De Australische Perth Mint heeft in november minder goud en zilver verkocht dan in de maand oktober, zo blijkt uit de laatste cijfers die het munthuis onlangs bekend heeft gemaakt. De verkoop van gouden munten en goudbaren kwam uit op ongeveer 52.700 troy ounce, terwijl de verkoop van fysiek zilver uitkwam op 807.246 troy ounce. Vergeleken met een maand geleden viel de verkoop van goud ruim 31% lager uit. De verkoop van zilveren munten en zilverbaren bij de Perth Mint bleef redelijk op peil, de daling bedroeg slechts 1,7% ten opzichte van oktober.

Goud
De Perth Mint heeft dit jaar al 690.986,74 troy ounce aan fysiek goud verkocht, ofwel 62.816,98 troy ounce per maand. Dat is 45% meer dan vorig jaar, toen de maandelijkse verkoop uitkwam op 43.253,34 troy ounce goud. Ondanks de lagere gemiddelde goudprijs dit jaar zijn er dus meer beleggers en spaarders die goud kopen. We hebben de maandelijkse verkoopcijfers van de Perth Mint in een grafiek gezet, zodat u in één oogopslag de ontwikkeling vanaf maart 2012 kunt zien. Dat was de eerste maand waarop het Australische munthuis totaalcijfers begon te publiceren.Zilver
De verkoop van fysiek zilver valt in 2013 ook een stuk hoger uit dan vorig jaar. Na elf maanden staat de teller op 7.762.901,99 troy ounce. Omgerekend per maand is dat 705.718,36 troy ounce, een stijging van 32,4% ten opzichte van de gemiddelde maandelijkse verkoop van zilver in 2012. Vorig jaar wist de Perth Mint per maand 532.985,55 troy ounce aan zilveren munten en zilverbaren te verkopen.

Actiedagen:

Krugerrand Munten
Gewicht: 33,93 gram
Premie: van 4,5% naar 4%
Copyright ©  Alle rechten gereserveerd.
Argentor Essayeurs bvba
Lange Herentalsestraat 52
BE - 2018 Antwerpen
Tel.: +32 3 232 31 99
BTW: BE 0431.852.314
IBAN: BE28 7310 3181 0820
BIC: KREDBEBB
E-mail: info@argentorshop.be