Analyse

Uw edelmetaal wordt bij Argentor met de grootste zorg en de met meeste vakkennis geanalyseerd. Daarvoor zijn er een aantal methodes mogelijk, afhankelijk van het aangeleverde metaal.

Argentor staat dan ook voor concrete toepassingen en flexibele oplossingen! Voor vragen in verband met de analyse  van goud, zilver of PGM’s kan u ons steeds contacteren.

XRF

De XRF-methode gaat uit van Röntgenfluorescentie spectrometrie. Dit is een niet-destructieve methode van analyseren, waarbij het staal wordt bestraald met X-rays. De resultaten zijn verbluffend accuraat.

Cupellatie

De cupellatiemethode is al eeuwen de norm voor de bepaling van het goud -en zilvergehalte van een legering. Deze methode is ISO-certified (11426). In tegenstelling tot de XRF-methode is dit een destructieve analyse. Dit houdt in dat er een staal zal worden geboord en de legering niet in dezelfde vorm zal worden gerestitueerd als u het metaal terug opvraagt.

ICP-OES

Inductively coupled plasma optical emission spectrometry of ICP-OES is een analysetechniek om sporen van edelmetalen te detecteren. Deze manier van analyseren wordt voornamelijk gebruikt bij het titreren van PGM’s.

Assayrapport

U kan een volledig onafhankelijk assayrapport laten opmaken bij Argentor. Op aanvraag kunnen wij een rapport uitvaardigen op basis van de bevonden resultaten.
[/content_boxes]

Het staal wordt bestraald met laagenergetische röntgenstralen. De aangestraalde atomen in het staal zenden daardoor fluorescentiestraling uit die voor elk element een ander energieniveau heeft. Deze stralen worden opgevangen door een detector die ze omzet in een elektrisch signaal.

Met behulp van bekende signalen van standaarden waarmee het apparaat gekalibreerd is, kan met een PC de concentratie in het staal worden berekend. De hoeveelheid door de detector opgevangen pulsen van een bepaald energieniveau is een maat voor de concentratie van een element in het monster. Met XRF kan dus zowel kwalitatief  -welk element is aanwezig – als kwantitatief  – hoeveel van het element is aanwezig – onderzoek worden uitgevoerd.

De voordelen:

  • Het grote voordeel van XRF is dat het volledig non-destructief is
  • Doordat de röntgenstralen met een collimator tot een zeer smalle bundel (0,5 micron) worden gevormd, is het mogelijk om zelfs de kleinste onderdelen van een monster te onderzoeken (zoals de plaats waar is getoetst)
  • Naast gehaltebepaling kan XRF ook gebruikt worden voor laagdiktemetingen van zilverlagen (tot ca. 60 micron) en goudlagen (tot ca. 8 micron).
  • XRF vergt vrijwel geen staalvoorbereiding. Omdat XRF een oppervlaktetechniek is, moet het te onderzoeken voorwerp ter plaatse van het meetpunt, wel eerst worden ontdaan van een eventuele opperlaag.

De cupellatie is al sinds enkele eeuwen de standaardmethode om het goudgehalte van een legering te bepalen. Deze in een internationale norm vastgelegde methode heeft een hoge nauwkeurigheid. De cupellatie wordt gebruikt als controle van ter keuring aangeboden goudlegeringen. Daarnaast kunnen bij Argentor ook gehaltebepalingen op bijvoorbeeld baren en boorsels worden uitgevoerd.

Werkwijze cupellatie
Het staalmateriaal wordt nauwkeurig afgewogen. De hoeveelheid is afhankelijk van het opgegeven gehalte. Er wordt namelijk een hoeveelheid afgewogen die ca. 150 mg fijn goud bevat. Het monstermateriaal wordt ingepakt in een afgepaste hoeveelheid lood. Vervolgens wordt dit op een magnesiumoxide blok (de cupel) gelegd in een oven met een temperatuur van 1050°C. Bij deze temperatuur zullen de onedele legeringsmetalen zoals koper en zink uit de legering oxideren, samensmelten met het lood en in de cupel worden geabsorbeerd. De edele metalen goud en zilver oxideren niet en blijven op de cupel als een bolletje achter. Dit bolletje wordt de koning genoemd. Na 17 minuten is het afdrijven, zoals het proces in de oven wordt genoemd, volledig en wordt de cupel uit de oven gehaald. De koning wordt gewalst tot een platte strip en daarna opgerold tot een rolletje, dat een cornet wordt genoemd. Het zilver wordt vervolgens gescheiden van het goud door de cornet uit te koken in salpeterzuur. Het zilver lost hierin op en het fijngoud blijft in cornetvorm over. De cornet wordt nauwkeurig gewogen. Deze hoeveelheid fijngoud wordt gerelateerd aan het gewicht van het monstermateriaal. Met deze twee gewichten wordt het goudgehalte berekend.

Inductively coupled plasma optical emission spectrometry of ICP-OES is een analysetechniek om sporen van edelmetalen te detecteren. Deze manier van analyseren wordt voornamelijk gebruikt bij het titreren van PGM’s.

U kan een volledig onafhankelijk assayrapport laten opmaken bij Argentor. Op aanvraag kunnen wij een rapport uitvaardigen op basis van de bevonden resultaten.

Waarom Argentor?

  • Uitstekende reputatie sinds 1987
  • Discrete afhandeling
  • A-Z oplossing
  • Extreem snelle doorlooptijd
  • Flexibele hulpverlening

Wat klanten zeggen?

“Pluspunten: Alles was netjes en correct, volgens de afspraak. Ben zeer tevreden, goude eerste ervaring!
Verbeterpunten: Informatie aan klanten over nieuwe items, via Email, zou een plus punt zijn.”
Anoniem uit Oss, Nederland